Detección de errores : ¿Mejora en adultos con dislexia tras un entrenamiento ?

Dislèxia i detecció d’errors

La dislèxia es caracteritza per una lectura lenta i imprecisaS’ha descobert que les persones amb dislèxia presenten una menor activació d’ones cerebrals al còrtex cingulat anterior. Aquesta àrea, és l’encarregada de la detecció d’errors en qualsevol tasca.

Els científics de l’institut tecnològic de Haifa (2016)  han descobert que els adults amb dislèxia que mantenen un entrenament regular de la lectura, poden millorar la seva capacitat per detectar els errors. Aquest estudi, va examinar a través d’un programa d’entrenament de la lectura per a adults amb dislèxia, si hi havia la possibilitat de millorar l’ habilitat de reconèixer automàticament les paraules (representacions lèxiques escrites).

En un primer moment, els científics observen l’activació del còrtex cingulat anterior en els dos grups experimentals; el grup de persones amb dislèxia i el grup de lectors habituals.  En aquesta primera observació, les persones amb dislèxia tenen una menor activació i per tant una menor eficiència en la detecció d’errors de les paraules. 

No obstant, un cop finalitzat el programa de lectura, els científics observen que hi ha un augment en l’activació del còrtex cingulat en les persones amb dislèxia. De manera que es pot dir, que gràcies a aquest programa d’entrenament de la lectura, les perones amb dislèxia milloren l’habilitat de la detecció d’errors.

L’estudi evidencia que hi ha una correlació positiva entre;  l’entrenament en la lectura i l’habilitat en la detecció d’errors. La plasticitat cerebral i l’entrenament permetran que les ones cerebrals puguin augmentar i per tant, millorar la capacitat en la resta de tasques diàries.

 

 Bibliografia


Horowitz-Kraus, T. (2016). Improvement of the Error-detection Mechanism in Adults with Dyslexia Following Reading Acceleration Training. Dyslexia (Chichester, England). http://doi.org/10.1002/dys.1523

Leave a Reply