Exercici 2 d’ Habilitats Socials: Afalac o Mostres d’afecte
Exercici 2 d’ Habilitats Socials: Afalac o Mostres d’afecte
Com ja haviem comentat en anteriors posts sobre habilitats socials, el desenvolupament d’unes bones habilitats socials, es un factor imprescindible i molt important en la nostre societat. Partim de la base que vivim en un entorn social, on constantment estem en contacte i interactuem amb gent de tot tipus. La interacció és la base de la nostre conducta social com a especie humana. És molt important, saber tractar a la gent per a que no se sentin incòmodes. De la mateixa manera, també és molt important saber tractar-nos a nosaltres mateixos, per sentir-se a gust amb un mateix.
Treballar els afalacs?
Les mostres d’afecte i els afalacs fan que tant la persona qui els està fent, com la persona qui els rep, estiguin a gust i reforcin la seva confiança. Tot i així, s’ha de saber quan fer-los, en quines situacions i a qui. Per a que fagin el seu efecte reforçador, és molt important cumpli les següents normes bàsiques:
- Que siguin el més sincers possibles.
- Que incloguin alguna emoció pròpia (per exemple: “m’agrada”, “em fa ilusió” )
- Fer-ho en presència d’altres persones.
- Expressar de manera concreta allò que vols transmetre, allò que t’agrada de l’altre persona.
- Evitar els “però…”, “per què…” o exagerar.
Fent afalacs a la gent que ens agrada, aconeguim fer-lis saber allò que pensem d’ells o allò que sentim quan estem amb ells. D’aquesta manera, estem transmeten informació emocional de com ens sentim respecte l’altre persona. I el mateix succeeix a la inversa.
Ara és el teu torn…
Exercici: Apuntar en un autorregistre totes aquelles situacions en les que haguem afalagat a algú:
- Persona
- Lloc
- Emoció sentida en aquell moment (orgull, incomoditat, vergonya…).
- Reacció de l’altre persona.
- Coses que es podrien haver millorat.